Använda anpassade frågor

Anpassade frågor kan användas för att begära mer specifik information från dina kandidater.

Anpassade frågor är en viktig del av en utvärdering. Medan våra tester kan utvärdera och poängsätta dina kandidater baserat på olika färdigheter, ger anpassade frågor dig möjlighet att ställa frågor som rör ditt företag eller en specifik yrkesroll. Du kan få svar på dina frågor på ett sätt som du själv väljer. Även om dessa frågor kan skrivas själv, erbjuder vi också ett bibliotek med färdigskrivna frågor.  Anpassade frågor är en del av utvärderingsprocessen, så de kan skapas av ägare, administratörer och rekryterare.

Ungefärlig lästid 6 minuter

Tips: Lär du dig bäst visuellt eller genom att lyssna? Videoförklaringen längst ner i denna guide är perfekt för dig. 😀

I den här artikeln

1. Typer av anpassade frågor
  2. Lägga till anpassade frågor
    1. Flervalsfrågor, video, uppsats och filuppladdning
    2. Kodningsfrågor
    3. Ändra ordning och ta bort
  3. Använda biblioteket med anpassade frågor
    1. Sökning och filtrering
    2. Välja frågor
  4. Granska dina kandidaters svar
  5. Vanliga frågor

Typer av anpassade frågor

Det finns fem typer av anpassade frågor tillgängliga för dig:

1. Flervalsfrågor
  2. Uppsats
  3. Video
  4. Filuppladdning
  5. Kod

Nedan hittar du sammanfattningar av de olika typerna av frågor, när de ska användas, alternativ för hur lång tid din kandidat har på sig att svara samt exempel på hur de kan användas.

Flervalsfrågor

En fråga med en begränsad uppsättning svar – mellan två och tio – som kandidaten kan välja mellan.

När du ska använda det För slutna frågor, när du vill begränsa möjliga svar från dina kandidater
Alternativ för tidsbegränsning 30 sekunder
45 sekunder
60 sekunder
2 minuter

Exempel på användning

Uppsats

En fråga där kandidaten kan ge ett öppet svar med text.

När du ska använda det För öppna frågor, när du inte vill begränsa möjliga svar.
Alternativ för tidsbegränsning 1 minut
2 minuter
5 minuter
10 minuter
30 minuter
45 minuter
1 timme
2 timmar
3 timmar

Exempel på användning

Video

En fråga där kandidaten svarar med en videoinspelning av sitt svar.

När du ska använda det För slutna frågor, när du vill begränsa möjliga svar från dina kandidater
Alternativ för tidsbegränsning 30 sekunder
45 sekunder
60 sekunder
2 minuter

Exempel på användning

Filuppladdning

En fråga som kandidaten besvarar genom att ladda upp en dokumentfil.

När du ska använda det När du vill se exempel på tidigare arbeten eller andra relevanta dokument
Alternativ för tidsbegränsning 10 minuter
20 minuter
30 minuter
40 minuter
50 minuter
1 timme
2 timmar
4 timmar
12 timmar
1 dag
2 dagar
3 dagar
7 dagar
Godkända dokumenttyper

CSV/ XLS/ XLSX

DOC/DOCX

TXT

PPT/PPTX

ODP (Open Document Presentation)

KEY (Apple Keynote-fil)

PNG/JPG/PSD/BMP/GIF (för uppladdning av bilder vi redan har)

PDF

Exempel på användning

Kod

En kodutmaning skapad av dina egna utvecklare

När du ska använda det Om dina utvecklare har sina egna kodningsutmaningar för att testa kandidater
Alternativ för tidsbegränsning

10 minuter
20 minuter
30 minuter
40 minuter
50 minuter
1 timme

Tillgängliga språk Python
JavaScript
TypeScript
PHP
SQLite
Java
Kotlin
Swift
C
C++
C#
Ruby
Go
R
Scala

Exempel på användning

Lägga till anpassade frågor

För att börja lägga till egna frågor måste du först skapa en ny utvärdering eller redigera en befintlig. När du når Steg 3: Lägg till frågor är sidan uppdelad i 3 avsnitt:

2-1 Tabellen med anpassade frågor visar dina valda frågor i den ordning de kommer att presenteras för dina kandidater.
4-1 Skapa dina egna frågor genom att klicka på önskad ruta. Ett popup-fönster visas med frågeredigeraren. Frågor läggs till i tabellen när du sparar dem.
6-1 Välj från vårt bibliotek med anpassade frågor längst ner på sidan. Denna del kan sökas och filtreras för att hjälpa dig att hitta den perfekta frågan.
Obs! Du kan bara lägga till eller ändra anpassade frågor i en utvärdering som ännu inte har bjudit in kandidater. Denna artikel ger mer information om varför.

Flervalsfrågor, video, uppsats och filuppladdning

För att skapa din fråga väljer du den frågetyp du vill lägga till genom att klicka på relevant ruta. Frågeredigeraren visas som ett popup-fönster, som det nedan för en flervalsfråga.

Obs: Om rutan har en gul diamantikon bredvid sig betyder det att frågan inte ingår i din nuvarande plan. Du måste uppgradera din plan för att använda den med externa kandidater.

2-1 Avbryt eller spara din fråga eller avsluta redigeraren i verktygsfältet högst upp på sidan.
4-1 Välj en tidsgräns i rullgardinsmenyn.
6-1 Ange din fråga i textrutan till vänster. Vi föreslår att du är så utförlig som möjligt för att ge din kandidat de bästa förutsättningarna att lyckas. Ge dem all information de behöver på ett tydligt och koncist sätt. Du kan formatera frågans text med hjälp av verktygsfältet högst upp i rutan.
8-1 Ange dina svar i textrutorna till höger. Du kan formatera texten i dina svar genom att klicka i textrutan och använda formateringsredigeraren som visas.
10-1 Lägg till ett annat svar med knappen under svarsalternativen.  Ta bort svar genom att klicka på X bredvid svaret. Du kan ha mellan två och tio alternativ – fyra alternativ är standard.
12 Välj rätt svar genom att välja cirkeln bredvid det aktuella svaret. Om din fråga har flera giltiga svar kan du välja att fördela poäng över svaren genom att välja växlingsknappen ovanför svaren. Detta ger dig möjlighet att betygsätta varje svar på en skala från 0–5.
14 Information för ditt team finns längst ner på sidan. Detta är ett valfritt avsnitt som låter dig vidarebefordra information för att hjälpa andra medlemmar i ditt team som kan granska utvärderingsresultat.
Obs: Objekt 4–6 i listan ovan gäller endast flervalsfrågor. Uppsats, video och filuppladdning kräver inte att du tilldelar svar.

Kodningsfrågor

Kodningsfrågor kräver att du skapar ett kodningsscenario för dina kandidater att arbeta med. Du måste ha en expert på ditt kodningsspråk som kan skapa frågan åt dig.

Vi har en dedikerad guide för att skapa kodningsfrågor här.

Ändra ordning och ta bort

Dina skapade frågor kommer att visas i en tabell högst upp på sidan Steg 3: Lägg till frågor. Om du håller muspekaren över en fråga ändras dess färg och vissa ikoner visas längst till höger om frågan.

2-1 Upp- och nedpilarna kommer att ändra frågans position. Frågan högst upp i listan kommer att presenteras först.
4-1 Med pennikonen kan du redigera din fråga.
6-1 Med papperskorgen tas frågan bort från listan. Du kommer att se ett popup-meddelande som ber dig att bekräfta detta, eftersom borttagna frågor inte kan återställas.
8-1 Den lilla nedåtpilen i slutet kommer att expandera frågan och visa dig dess innehåll.

Använda biblioteket med anpassade frågor

Biblioteket med anpassade frågor innehåller frågor som skapats av oss, tillsammans med frågor som du har skapat i tidigare utvärderingar. Biblioteket med anpassade frågor har två delar:

1. Sök- och filtreringsfunktion
  2. De anpassade frågorna

Sökning och filtrering

På vänster sida kan du söka och filtrera frågorna. Resultaten av de filter du väljer visas till höger på sidan och uppdateras aktivt när du gör val.

2-1 Markera rutorna för att bara se TestGorilla-frågor, dina egna frågor eller båda.
4-1 Utför en sökordssökning för att hitta relevanta frågor. Försök att söka efter en viss färdighet eller ämne.
6-1 Välj en tidigare utvärdering från rullgardinsmenyn för att visa frågor som du tidigare har använt.Frågor som du har använt i andra utvärderingar identifieras enkelt med en gul banner i det övre högra hörnet som är märkt Använd tidigare.
8-1 Sök efter frågetyp eller kategori genom att markera de relevanta rutorna.
Obs: Om du väljer att söka i biblioteket efter dina egna frågor kommer du bara att kunna se frågor från utvärderingar som du har tillgång till. Se vår artikel om avancerade användarrättigheter för mer information om detta.

Välja frågor

Frågorna i biblioteket med anpassade frågor har några valbara alternativ:

2-1

Visa mer kommer att expandera frågan och ge dig ytterligare information:

• Varför är denna fråga relevant?